iul.
1
vin
2022
Alok Vaid-Menon @ Bucharest Pride 2022 @ Teatrul de Vară - Herăstrău
iul. 1@7:00 pm
Alok Vaid-Menon @ Bucharest Pride 2022 @ Teatrul de Vară - Herăstrău

Deschidem seria de evenimente dedicată comunității LGBTQIA+ din cadrul Bucharest Pride 2022 cu un performance a artistx queer internațional, Alok Vaid-Menon (they/them; ei). Alok vine în premieră în România, vineri, 1 iulie, începând cu ora 19:00, la Teatrul de Vară (Parcul Herăstrău).

Performance-ul va îmbina zona de stand-up comedy cu un recital de poezie, bazate pe experiențele lor de viață. Show-ul de vineri ne va trece prin teme precum experiențele persoanelor queer și sentimentul de unitate și apartenență față de comunitatea LGBTQIA+ – acel „împreună” despre care vorbim și pe care îl vom explora de-a lungul întregii ediții a Bucharest Pride 2022.

Alok este scriitorx, comediantx, interpretx, fashion icon, activistx și vorbitorx public, apreciatx la nivel internațional. A ajuns în peste 600 de locații, din 40 de țări cu performance-urile lor. Ei s-au numărat printre headlinerii New York Comedy Festival din 2021, au programat pentru 2022 un show la Soho Theatre din Londra și va fi alături de Jonathan Van Ness în turneul lor.

Pe micile ecrane, îi putem vedea în seria documentară GETTING CURIOUS WITH JONATHAN VAN NESS (Netflix), precum și în Random Acts of Flyness (HBO) și în documentarul The Trans List (2016). ALOK este, de asemenea, creatorx a mișcării #DeGenderFashion, pe care au adus-o în centrul atenției la Business of Fashion Voices Conference din 2019.

Alok este autorx cărții Beyond the Gender Binary, care a fost descrisă ca „un apel clar pentru o nouă abordare a genului în secolul 21”. Cartea, bazată pe propriile experiențe ca artistx non-binar, a fost publicată de Penguin Random House în iunie 2020.

Printre distincțiile primite de-a lungul timpului de Alonk se numără includerea în topul NBC Pride 50 influential change makers in the LGBTQ community și în lista Culture Shifters a HuffPost.

Evenimentul se va desfășura exclusiv în limba engleză.

Queer Night @ Platforma Wolff
iul. 1@10:00 pm

Mai multe detalii se vor adauga ulterior.

iul.
2
sâm
2022
Drag District @ Apollo111
iul. 2@10:00 pm
Drag District @ Apollo111

Te-ai gândit vreodată cum ar fi ca, pentru o noapte, să scoți la lumină cea mai autentică și non-apologetică versiune a ta? Drag District te invită să îți dai frâu liber creativității și să împărtășești lumii o parte din ține nemaivăzută până acum!

Sâmbătă, pe 2 iulie, ai șansa să strălucești în cadrul unui party de neuitat la Apollo 111, realizat în premieră de Drag Queens cunoscute ale scenei autohtone, atât pentru cex pasionatx, cât și pentru cex curiosx să experimenteze întâia oară magia Drag-ului pe pielea lor.

Pășește dincolo de cortina argintie și descoperă un tărâm extravagant, unde oricine este binevenitx să își exploreze starul interior într-un spațiu primitor, sigur și inclusiv.
La ora 22:00, DJ Princess Octavia și YCS dau startul petrecerii cu muzică atent aleasă astfel încât tu să îți poți trăi fantezia la maxim, după care, la ora 23:00, în teatru, Ramya te întâmpină să urmărești cinci performance-uri puse în scenă de Reginele noastre, ce te vor purta printr-o multitudine de stiluri variate de drag, menite să te emoționeze și să te inspire deopotrivă. Stingerea reflectoarelor teatrului nu înseamnă sfârșitul, ci doar începutul unei nopți memorabile, plină de dans și de entuziasm sub disco ball-ul multicolor al clubului.

Drag District încurajează dress code-ul “Put your Drag self together!”*, frază care, de asemenea, reprezintă mantra petrecerii.

*pantofi cu toc, dresuri, hip pad-uri, corset, breastplate, perucă – poartă-le pe toate, doar două-trei sau… niciuna! Important e să te simți confortabilx și să te distrezi!

Biletul de intrare este în valoare de 35 de lei și va putea fi achiziționat doar de la Apollo111, în ziua evenimentului.

Performances by:

Vergine Santa Frida & Billie Rose
Aphrodite Heaven
Rayne O’Plasty
Ander BISHHE
Tony Maraj
DJs: Ycs & Princess Octavia
MC: Ramya

iul.
3
Dum
2022
Premieră: Três Tigres Tristes @ Cinemateca Eforie
iul. 3@6:00 pm
Premieră: Três Tigres Tristes  @ Cinemateca Eforie

Bucharest Pride 2022 aduce premiera românească a filmului „Três Tigres Tristes”, câștigător al premiului Teddy pentru cel mai bun lungmetraj queer la Festivalul de Film de la Berlin 2022. Duminică, 8 iulie, de la ora 18:00, la Cinemateca Eforie.

São Paulo, într-un viitor distopic nu atât de departe de prezent. Circulă un virus, unul care atacă în principal creierul și capacitatea oamenilor de a-și aminti. Un stat care a uitat un trecut marcat de colonialism și dictatură așteaptă cu disperare un „Golden Phase” nedeterminată.

Trei tineri queer plutesc printr-un oraș însângerat de pandemie și de capitalismul rampant, amintindu-și de iubiții lor răposați, vorbind despre HIV și experiențele lor personale, primind sfaturi de machiaj pentru fețele mascate și, în cele din urmă, adunându-se cu alte persoane uitate de societate în salonul unei cântărețe pe nume Mirta.

În studiul suprarealist al lui Gustavo Vinagre asupra unei amnezii impuse politic, a apărut o eră ciudată în care amintirile pot supraviețui doar pentru că sunt împărtășite colectiv și transmise prin relații afective. Cei care se răspândesc în toate direcțiile nu se ciocnesc. Iar cei care nu sunt în totalitate preocupați de moartea bogată și privilegiată se confruntă cu un „Golden Phase” chiar acum.”

iul.
5
mar
2022
HangOUT: Queer Game Night @ Verv Kitchen
iul. 5@5:00 pm

Adolescenții queer au nevoie de mai multe spații sigure, spații unde să petreacă timp alături de comunitate și spații în care să se poată distra fără să se simta discriminați. Girl Up România vă invită să participați la evenimentul „”HangOUT: Queer Game Night”” în cadrul Bucharest Pride 2022. Hai să petreci timp cu noi, să cunoști persoanele care sunt lângă tine și alături de care poți împărtăși zâmbete, gânduri, experiențe. Noi îți punem la dispoziție Activity, Dixit, Cluedo, Cards Against Humanity, Monopoly și alte jocuri de societate, iar tu trebuie doar să vii și să te distrezi. Vrei să îți aduci prietenii queer? Ai și tu jocuri pe care ai vrea să le avem la eveniment? Noi te așteptăm cu mare drag!

Evenimentul are loc în data de 5 iulie, de la ora 17:00, la Verv Kitchen (Strada Italiană nr. 26).

Un eveniment Bucharest Pride 2022, organizat de Girl Up România.

Sărbătorim iubirea și puterea comunității LGBTQIA+ din România printr-un maraton de evenimente.

iul.
6
mie
2022
Pride Park @ Parcul Izvor
iul. 6@4:00 pm – iul. 9@10:00 pm
Pride Park @ Parcul Izvor

🌳 Timp de patru zile (6 – 9 iulie) sărbătorim în aer liber, în Parcul Izvor, comunitatea și cultura queer. Am pregătit o serie de performance-uri, concerte și proiecții de filme și scurtmetraje, alături de activistx și membrx ai comunității LGBTQIA+ din România. La Pride Park vor fi prezente mai multe edituri românești cunoscute pentru cărțile și materialele queer pe care le publică, precum și reprezentantx ONG-urilor LGBTQIA+ din alte orașe mari ale României.

🏳️‍⚧️ Printre noutățile celei de-a doua ediții a Pride Park se numără și „Insula Trans” – un loc dedicat comunității trans din România, care va găzdui expoziția „InVIZIBIL”, continuarea proiectului fotografic lansat cu ocazia Bucharest Pride 2021, care prezenta diferitele fațete ale vieții ca persoană trans și/sau non-binară în România.

🔹 Intrarea este gratuită pe tot parcursul evenimentului. Vom anunța curând programul complet pentru cele patru zile de Pride Park.

Basic Life Support – Curs de prim ajutor @Pride Park @ Parcul Izvor
iul. 6@4:30 pm
Basic Life Support - Curs de prim ajutor @Pride Park @ Parcul Izvor

Tu ce ai face dacă ai merge pe stradă și ai vedea o victimă inconștientă? Știi care sunt pașii pentru a face un masaj cardiac eficient? Ce trebuie să faci când o persoană dragă nu mai poate respira din cauza unei obstrucții a căilor aeriene? Noi avem răspunsul!

Te invităm să participi la cursul nostru de SUPORT VITAL DE BAZĂ, un atelier complex ce are scopul de a te învața ușor și repede tehnicile necesare de prim ajutor. Cursul este adaptat după Ghidul European de Resuscitare.

Alături de noi vei învăța:
🚑 Resuscitarea cardio-pulmonară
🚑 Defibrilatorul automat extern (DEA)
🚑 Dezobstrucția căilor aeriene (Heimlich)

Cursul va avea loc pe data de 06 iulie 2022, la ora 16:30 și se va desfășura în cadrul Pride Park în Parcul Izvor.
Hai să cunoaștem instructorii:
👨‍⚕️ Gabriel Alexandru Streinu este student în anul III în cadrul Facultății de Medicină UTM, programul de studii Asistență Medicală Generală. Alexandru este, Asistent General al Președintelui FASMR, Președinte al Asociației AUMAM, fost instructor de prim ajutor în aviația civilă și formator autorizat ANC. Alexandru este atestat în BLS Provider de către Consiliul European pentru Resuscitare (ERC).

👨‍⚕️ Dr. Dumitru Pamfiloiu este Medic Rezident în Medicină de Urgență. Licențiat al Facultății de Medicină din Sibiu, are o experiență vasta pe Unitatea Mobilă de Reanimare și Terapie Intensivă (SMURD). Este specializat în suport vital avansat și este atestat în BLS Provider de către ERC.

⚠️ Formular participare:
https://forms.gle/4kkiGzFv232Gfdv8A

Dacă cineva mă întreabă de utopie – lectură queer cu Cenaclul X @ Fliaret 16
iul. 6@7:00 pm
Dacă cineva mă întreabă de utopie - lectură queer cu Cenaclul X @ Fliaret 16

🦊💚 Cenaclul X revine miercuri, pe 6 iulie, la ora 19:00 cu o serie de lecturi puternice, blânde și incluzive, în inimioara spațiului Filaret 16 (Strada Filaret 16, Mun. București). 💚🦊

🏳️‍🌈 Seara de recital queer face parte din seria evenimentelor aferente Bucharest Pride 2022.
🎤📺💙

Vor recita fizic și digital: Alina Elena Fluțăr, Ceza Bularca, Corina, flavexine (Flavius Sindie), Ileana Negrea, Ioana Bălănescu, Jolene, Mara Cioroianu, Maria Martelli, Mihai Știrbu, Mădălina Oprea, Nóra Ugron, Oana Ciobanu, Oana Ungureanu & Victor Horațiu Troșan.

Sesiune de Meditație și Yoga @Pride Park @ Parcul Izvor
iul. 6@7:00 pm
Sesiune de Meditație și Yoga @Pride Park @ Parcul Izvor

Vă invităm miercuri, 6 iulie, de la 19:00, la o sesiune de yoga și meditație, la firul ierbii, în care să învățăm să ne ascultăm corpul și să ne observam mintea, cu înțelegere și blândețe.

Toată lumea este binevenită, indiferent de formă sau pregatire. Aduceți cu voi doar o saltea/izopren/păturică și voie buna fara numar.

Cu fiecare Atingere Vom Renaște @Pride Park
iul. 6@9:00 pm
Cu fiecare Atingere Vom Renaște @Pride Park

Cu Fiecare Atingere Vom Renaște // 6 iulie // ora 21// Pride Park

De: Mihaela Michailov, Bogdan Balla & Paula Dunker împreună Arhanghella, Iris Horomnea, Ioana Chițu & István Téglás;

După o idee de: Alex Zorilă, Luca Istodor, Diana Dragomir;

Produs de: Asociația Accept;

Imagine: Codruța Corocea

Mulțumiri: Florin Buhuceanu, persoanelor care au avut încredere în noi, mărturisindu-ne experientele lor pe care s-a bazat textul;

Grafică Afiș: Anna Grozavu.

‘Cu Fiecare Atingere Vom Renaște’ prezintă materiale de arhivă și narațiuni subiective care au în centru momente reprezentative din istoria queer locală.

‘Cu Fiecare Atingere Vom Renaște’ explorează performativ povești care traversează cronologic – din anii 70 până în viitor – etape importante din această istorie trecută sub tăcere. O istorie care își revendică dreptul de a fi reprezentată în moduri diferite. O istorie care devine eliberatoare atunci când este rostită. O istorie care recuperează și imaginează un viitor comun fluid. Căci a imaginației va fi atingerea vindecătoare!

În cadrul performance-ului sunt proiectate filmele: ‘Sașa și Petre’, de Luca Istodor, ‘Temnițe și alte ascunzișuri’, de Bogdan Balla, și ‘Abrogarea Art. 200 la TV în anii 2000 și 2001’, de Ana Ciutu.

Intrare gratuită.

iul.
7
joi
2022
Expoziție: Negocierea identității de gen/transgen @Pride Park @ Parcul Izvor
iul. 7@6:00 pm
Expoziție: Negocierea identității de gen/transgen @Pride Park @ Parcul Izvor

Vă invităm pe data de 7 iulie, de la ora 18:00, la Pride Park, pe Insula Trans să vizitați expoziția „Negocierea identității de gen/transgen”.

Această expoziție redă o călătorie în lumea identității de gen/transgen în perioada post-comunistă.

Expoziția de lucrări exprimă într-o manieră artistică parcursul tranziției autoarei, Antonella Lerca Duda. Femeie romă, transgender, activistă interacțională și una dintre vocile importante ale comunității trans din România.

Din partea autoarei: „Expoziția este despre cum pe parcursul tranziției personale m-am atașat de lucruri, am trăit emoții,și diferite momente care expun fragilitatea femeilor Trans in general. Picturile pot fi interpretate intersectional și vorbesc despre negocierea identității intr-o societate patriarhală și profund misogina.””

De asemenea, după vernisajul expoziției vă invităm și la „Bârfa Trans”, o serie de întâlniri comunitare care a luat naștere în perioada pandemiei atunci când comunitatea Trans nu mai avea spațiil sigure disponibile. Evenimentul a început ca o simpla întâlnire online după care s-a transpus in offline, cu întâlniri pentru socializare și discuții constructive.

Ziua Literaturii Queer @Pride Park @ Parcul Izvor
iul. 7@6:00 pm
Ziua Literaturii Queer @Pride Park @ Parcul Izvor

🌈 Vă invităm joi, 7 iulie, începând cu ora 18:00, la Ziua Literaturii Queer la Pride Park. În cadrul evenimentului vom avea parte de două lansări de cărți de poezie queer și de o lectură din romanul „Dezrădăcinare”, scris de Sașa Zare, apărut anul acesta la editura Fractalia.

🔹 18:00 – Lectură „Dezrădăcinare”.
Sașa Zare este un alter ego de scriitoare. Iubește să stea aproape de ape curgătoare, cărți, prietenx, păduri, jurnalul său și pisici. În proiectul său literar explorează, printre altele, tot ce e necuviincios/sentimental/rușinos/hibrid/ascuns/straniu – (queer), de la afect până la limbaj. Scrie cum a învățat că n-are loc sau n-are voie în literatura română.
Dezrădăcinare este primul său roman, apărut în martie 2022 la Editura Fractalia.

„Dincolo de talentul de povestitoare desăvârșită al autoarei și de narațiunea hipnotizantă, volumul acesta se numără printre puținele de la noi care reușesc să articuleze o existență de frontieră trăită intens la toate nivelurile. De la experiența vieții între două lumi (Rep. Moldova și România), până la cea a sexualității și a rațiunii de frontieră, personajul Sașei Zare deschide înaintea ochilor noștri o istorie a Celuilalt spusă chiar de el, o istorie pe care am încercat atât să o controlăm și s-o reprezentăm în și prin literaturile noastre normative. Alienarea la care au fost supuși ei, non-normativii, este numită aici simplu, Dezrădăcinare. Simțim însă ca e vorba de mai mult: o pierdere irecuperabilă și o suferință încă prezentă acolo, în corpul-mărturie. Care rămâne.” – Iulia Militaru

Lectură de Sașa Zare.

🔹 18:30 – Lansare volum de poezie „Orlando Postuman” – Nóra Ugron
Vineri 8 iulie, în cadrul „Zilei Literaturii Queer la Pride Park”, alături de Maria Martelli, Iulia Militaru și Carolina Vozian, vom lansa volumul de debut în poezie, „Orlando Postuman”, al Nórei Ugron.

Cartea este o odă scrisă sub „dorința arzătoare” de a te conecta cu celelalte ființe, umane și non-umane, într-o lume transformatoare, în continuă mișcare și devenire. Comuniunea cu celelalte forme de existență, pe care încearcă autoarea să o dezvăluie cititoarxlor sale, devine laitmotivul acestei lucrări poetice, determinând o tehnică specială de construcție a textului și producând un alt mod de a privi lumea – privirea queerificată.

Haideți să citim, să dezbatem și să povestim împreună despre această carte, despre cum putem depăși heteropatriarhatul și cum putem reimagina lumea, construind viitoruri mai blânde, neasupritoare.

Invitate: Maria Martelli, Nóra Ugron, Carolina Vozian

Moderatoare: Iulia Militaru

🔹 19:30 – Lansare volum de poezie „supine dream” – Emilian Lungu
Joi, 7 iulie, de la ora 19:30, în cadrul Pride Park, are loc lansarea volumului de debut al lui Emilian Lungu, „supine dream” (OMG publishing, 2022). Alături de lectura volumului, vor vorbi Sofia Zadar și Alex Ciorogar.

,,În corp, în afara corpului. Amintiri luminoase în dialog cu realitate fragmentată. Pentru corp, împotriva corpului. Anxietatea contactului cu lumea exterioară, dar și euforia din playground-ul explorărilor identitare. O carte-plimbare prin raze tăioase, dar revelatoare.”””” – Teona Galgoțiu

,,Volumul lui Emilian Cătălin Lungu este orice, dar, în ciuda titlului, nu apatic. Mai degrabă vibrant, timbrat, armonios în căutările sale. Căci despre căutări este vorba. Despre chestionarea binarității masculin — feminin, despre dezavuarea hipermasculinității, despre corpul queer și queerificat, despre agentivitatea acestuia. Spațiul este unul personal și liminal, cum mărturisește însuși autorul. Un spațiu al visului colectiv, al trezirii individuale.”” – Ileana Negrea”

Seara Filmelor Queer – Retrospectiva ART200 @Pride Park @ Parcul Izvor
iul. 7@9:30 pm

Art200 e festivalul internațional de film queer din București, aflat anul acesta la a treia ediție. Festivalul își propune să încurajeze creația artistică queer locală și reprezentarea LGBTQ+ prin artă. În 2022, Art200 se va desfășura la Cinemateca Eforie, de pe 19 pe 25 septembrie, și va curpinde proiecții de film, ateliere de film și literatură, un concurs de proiecte „Queer the Pitch”””” și lecturi de proză și poezie.

Anul acesta, în cadrul Pride Park, Art200 vă propune o selecție de filme din ediția a doua a festivalului, din cele cinci secțiuni de scurt-metraje proiectate: Margini și periferii, Migrantx Queer, Familii Rainbow, Queer Vegan, scurtmetraje queer românești.

Hello Sir, Jet Moon, Marea Britanie, 2021, 7 minute.

În ultimii 10 ani în care am lucrat online ca Dominatrix, am făcut peste 130 de clipuri porno. Majoritatea sunt cu mine vorbind spre cameră despre fetișurile de ”homo conversie”: adică forțarea clienților mei să fie gay sau ”sisificare”, travesti forțat. Ironia este că sunt o lesbiană genderqueer care este de cele mai multe ori văzutx ca hetero în viața de zi cu zi.
Dildo Riot, Maria Katsikadakou, Nikos Chantzis, Grecia, 2021, 9 minute.

Un concert Marky Ramone, o crimă, o revoltă și un mare vibrator.

we fly, we crawl, we swim, Aron Nor, România, 2021, 23 de minute.

Căutarea justiției nu e o chestiune individuală, ci presupune a face alte lumi posibile, împreună. Bântuitx de extincții trecute, un om începe să se întrebe cum ar arăta justiția climatică, ce înfățișări ar putea avea, când alte ființe vii ar participa la aceste căutări. O pisică și multe alte animale non-umane devin parte a procesului, împărtășindu-și experiențele lor și mișcându-se împreună spre o justiție între specii.

Is Your Teen A Homosexual?, Tamara Scherbak, Canada, 2018, 6 minute.

O scurtă comedie alegorică care satirizează America lui Trump utilizând stilul ”teen hygiene” al filmelor educaționale ale anilor 1950. Johnny își face coming out-ul în fața familiei sale, care e ajutată de un narator off-screen, dar stererotipurile și prejudecățile se dovedesc a fi mai puternice decât legăturile de familie.

The blue dress, Viktor Russel, Suedia, 2021, 12 minute.

Doi copii se joacă în secret de-a nunta în timpul unei cine de familie, dar jocul lor devine serios când se confruntă cu prejudecățile părinților.
Libertà, Savino Carbone, Italia, 2019, 30 de minute.

Bari, 2019. Ce înseamnă să fii liber? Doi imigranți homosexuali vorbesc despre statutul lor de aplicanți pentru azil. Între timp, efectele politicilor de migrație ale noului guvern devin mai dure.

Haiku from a Dead Poet, Akira Kamiki, Brazilia, 2020, 5 minute.

João, a trecut atât de mult timp de când am făcut aceste fotografii mediocre și, dintr-o dată mi-am amintit că am uitat să îți menționez că te iubesc înainte să părăsesc țara. Un videopoem realizat în întregime cu un telefon mobil explorând regretul și dorul unui imigrant brazilian în Londra.

Eram somnambul când am văzut toate acele culori, Bogdan Balla, România, 2020, 10 minute.

Eram somnambul când am văzut toate acele culori pleacă de la instalația Section 28 a lui Derek Jarman și compară povești dintr-o istorie recentă a comunității cu experiențe personale din prezent, legându-le de observații lirice despre un prezent încă ascuns, o distilare a distanței dintre realitățile tăcute a iubirii queer și isteria reprezentării ei publice.
Alo?, Ștefi Mihăilescu, România, 2021, 7 minute.

După ce nu au fost în contact timp de luni bune, o prietenă ia legătura cu cealaltă și cele două trebuie să confrunte modul în care au lăsat lucrurile, pe măsură ce deapănă amintiri.”

iul.
9
sâm
2022
Marșul Bucharest Pride 2022
iul. 9@5:00 pm – 10:00 pm
Marșul Bucharest Pride 2022

🏳️‍🌈 La Marșul Bucharest Pride 2022 celebrăm puterea comunității LGBTQIA+ din România. Sâmbătă, 9 iulie, colorăm Calea Victoriei în culorile iubirii.

📌 Programul Marșului:
17:00 – 18:00 – Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei între Strada Sevastopol și Strada General Gheorghe Manu.
18:00 – 19:00 – Marșul Bucharest Pride se desfășoară pe Calea Victoriei până în Parcul Izvor. Traseu: Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Schitu Măgureanu – Pod Izvor – Parc Izvor.
19:00 – 22:00 – Finalul marșulului Bucharest Pride în Parcul Izvor.