Asociaţia ACCEPT este prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apără şi promovează drepturile LGBTQIA+ (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender, queer, intesex, asexuale) la nivel naţional, considerând că orientarea sexuală şi identitatea de gen sunt simple caracteristici ale fiinţei umane.

Fondată în 1996, ACCEPT a contribuit la dezincriminarea homosexualităţii în România (2001) și la adoptarea legislației din domeniul nediscriminării. Este organizatorul Bucharest PRIDE, marșul pentru egalitate al comunității LGBTQIA+, care a reunit în 2023 peste 25.000 de persoane.

În ultimii 25 ani, principalele noastre acțiuni s-au axat pe advocacy pentru recunoașterea și protecția legală a familiilor formate din persoane de același sex, obținerea unei proceduri demne de recunoaștere juridică a genului pentru persoanele transgender, asistenţă juridică pentru persoane LGBTQIA+ în cazuri de discriminare și infracțiuni motivate de ură, capacitarea şi dezvoltarea grupurilor de suport LGBTQIA+, activităţi culturale şi sociale ce promovează incluziunea.

Echipa noastră de avocați a reprezentat în fața instanțelor europene persoane LGBTQIA+ care au dus bătălii istorice. Printre cele mai notabile victorii ACCEPT din ultimii ani se numără cea din cazul Coman – Hamilton, în care a obținut recunoașterea căsătoriei celor doi soți în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, în vederea acordării dreptului de ședere soțului care nu e cetățean UE. Am continuat să scriem istorie cu Hotărârea CEDO în cazul Buhuceanu și Ciobotaru & alte 20 de familii împotriva României, care cere țării noastre să adopte urgent un set de legi privind protecția și recunoașterea familiilor formate din persoane de același sex.

Derulăm campanii naționale de awareness care ajung la milioane de oameni. Campania #ProtejațiToateFamiliile a pus pe TV primul spot din România care vorbește despre persoanele LGBTQIA+. Audiența lui a depășit în prima lună de campanie cifra de 12 milioane de români.

Promovăm egalitatea prin formarea poliţiştilor, medicilor, psihologilor şi profesorilor în domeniul nediscriminării.

Oferim consultanță juridică, psihologică și asistență în tranziție persoanelor LGBTQIA+ care ni se adresează.

©2024 Asociatia ACCEPT

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?